Achtergrond van het onderzoek:
Het nieuwe corona virus (SARS-CoV-2) zorgt voor de ziekte COVID-19. Kinderen worden minder vaak en minder ziek dan volwassenen. Toch worden er ook kinderen in het ziekenhuis opgenomen met COVID-19. Een deel van de volwassenen die COVID-19 hebben doorgemaakt houdt nog lange tijd klachten. Of dat bij kinderen ook zo is, onderzoeken we met dit onderzoek.
Algemene informatie
Dit onderzoek is opgezet door het Amsterdam UMC in samenwerking met het Maastricht UMC, Erasmus MC, Leids Universitair Medisch Centrum en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Artsen en onderzoekers uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen werken in dit onderzoek samen. Kijk hier voor een overzicht welke ziekenhuizen meedoen. Voor elk medisch onderzoek met mensen in Nederland moet een medisch-ethische toetsingscommissie beoordelen of alles volgens de regels verloopt. De medisch-ethische toetsingscommissie Academisch Medisch Centrum heeft dit onderzoeksvoorstel beoordeeld en heeft geen bezwaar tegen het uitvoeren van deze studie. Algemene informatie over de toetsing van onderzoek vindt u op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/mensenonderzoek
Wat meedoen inhoudt
Uw kind heeft meegedaan aan de COPP-2 studie.
U heeft een uitnodiging ontvangen om mee te doen aan de COPP-2 studie, die de gevolgen van COVID-19 bij kinderen onderzoekt. Onderdeel van dit onderzoek zijn de vragenlijsten op deze website.
Bij dit onderzoek doen wij de volgende onderzoeken: Wij stellen vragen over longklachten en de kwaliteit van leven. Er wordt lichamelijk onderzoek verricht.
Bij kinderen van 2 jaar meten wij stofjes in de uitademingslucht, bij kinderen van 4 jaar en ouder meten wij de longfunctie. Kinderen ouder dan 6 jaar doen een inspanningstest. Als uw kind nog veel klachten heeft of een afwijkende longfunctie heeft wordt ook een CT-scan van de long verricht. Hier geeft u apart toestemming voor.
Het onderzoeksbezoek vindt plaats in het Amsterdam UMC, Amsterdam, het Maastricht UMC, Maastricht, of het Erasmus MC, Rotterdam. U gaat naar de locatie welke het dichtst bij uw woonplaats ligt.
Een week na afloop van het onderzoeksbezoek bellen wij u op met alle uitslagen en zonodig ook een advies.
Als u daar toestemming voor geeft, zullen we u, afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek, op een later moment nogmaals benaderen.
Extra informatie en tips: https://www.kindenonderzoek.nl/voor-ouders/handige-tips
Doel van ons onderzoek
De dokters willen graag weten of jij, nu de ziekte door het nieuwe coronavirus alweer een paar maanden geleden is, nog klachten hebt.
Hierdoor weten de dokters beter of kinderen die ziek zijn geworden van het coronavirus nog vaak in het ziekenhuis moeten komen.
Het kan bijvoorbeeld nodig we nog een onderzoek moeten doen of dat het verstandig is om een behandeling te starten.
Als je meedoet
Als je meedoet kom je 1 dag naar het ziekenhuis. Daar worden meerdere testen verricht: we gaan met je praten over hoe het nu met je is en we luisteren naar je longen.
We vragen je om blaastesten te doen zodat we je longfunctie kunnen controleren. Als je ouder dan 6 bent vragen we je ook om een stuk te fietsen terwijl wij meten hoe het met je gaat.
Als je nog erg vaak klachten hebt maken we een scan van je longen. Hier geef je apart toestemming voor. Een week na afloop van het onderzoeksbezoek bellen wij je op met alle uitslagen en zonodig ook een advies.
Meer informatie over wat wetenschappelijk onderzoek bij kinderen inhoudt vindt u op: www.kindenonderzoek.nl/professionals/informatie-en-tools/kinderen-informeren-over-onderzoek.
Meer informatie over de COPP-2 studie: